Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Nieuws

Wat is het verschil tussen een schroefcompressor en een zuigercompressor?

Bij het comprimeren van perslucht zijn de zuigercompressor en de schroefcompressor twee belangrijke opties die vaak worden overwogen. Elk van de compressoren heeft zijn eigen unieke kenmerken, werking en voordelen.

Welke voordelen hebben deze compressoren?

Voordelen van de zuigercompressor

Zuigercompressoren zijn geschikt voor toepassingen waar een lagere luchtopbrengst nodig is. Hierdoor zijn de zuigercompressoren geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van pneumatische gereedschappen tot productielijnen.

Een zuigercompressor is zeer geschikt voor presteert goed in een industriële omgeving en is beschikbaar in zowel oliegesmeerde als olievrije uitvoeringen.

Voordelen van de schroefcompressor

De schroefcompressor is een energiezuinige oplossing voor grotere volumes en voor langdurige 24/7 productie. De rotoren grijpen rechtstreeks in elkaar, waardoor er minder wrijving en energieverlies is dan bij andere technieken.

Een schroefcompressor kan continue draaien, dit is ideaal voor toepassingen waar een constante bedrijfszekere toevoer van perslucht essentieel is.

De werking van schroef- en zuigercompressoren

Hoe werkt een zuigercompressor?

Zuigercompressoren hebben een eenvoudige maar effectieve werking. De zuiger wordt aangedreven door een elektromotor en beweegt op en neer in een gesloten cilinder.

Wanneer de zuiger naar beneden beweegt wordt er lucht via een inlaatklep de cilinder ingezogen. De lucht wordt dan samengeperst wanneer de zuiger weer terug naar boven beweegt. De samengeperste lucht wordt vervolgens via een uitlaatklep uit de cilinder gedrukt en opgeslagen in een drukvat. Dit is een continue proces. Door beweging ontstaat wrijvingswarmte, deze wordt middels koelribbels afgevoerd. In een ideale omgeving draait de compressor niet continue om warmte te kunnen afvoeren. Zuigercompressoren zijn beschikbaar voor een drukbereik tot 13 a 15 bar, afhankelijk van de specifieke behoeften van de gebruiker.

Een zuigercompressor is ideaal voor zowel kleine als middelgrote toepassingen en staan bekend vanwege betrouwbaarheid, duurzaamheid en beperkte onderhoudskosten.

En hoe werkt de schroefcompressor?

Schroefcompressoren hebben een werking waarbij twee roterende schroeven in elkaar grijpen, een mannelijke rotor en vrouwelijke rotor. De mannelijke rotor heeft een vertanding die past in de groeven van de vrouwelijke rotor.

Wanneer de rotoren draaien, wordt lucht tussen de vertanding opgestuwd langs de lengte van de rotoren. Hierbij wordt de lucht samengeperst en verplaatst naar het einde van de compressorkamer. De samengeperste lucht wordt naar buiten gestuwd via een uitlaatklep. Dit type compressor wordt vaak ingezet wanneer een constante toevoer van perslucht benodigd is.

Ook is er een verschil in aandrijving. Zo kan de schroef door de elektromotor worden aangedreven middels een riemaandrijving, of een directe tandwielaandrijving.

Olievrije of oliegesmeerde schroefcompressoren

Er zijn twee verschillende soorten schroefcompressoren, namelijk olievrije, ook wel droge schroefcompressor genoemd, en oliegesmeerde schroefcompressoren.

Oliegesmeerde schroefcompressoren injecteren olie in de compressiekamer, waardoor de schroef wordt gesmeerd en gekoeld door olie. Dit zorgt voor de warmteafvoer en afdichting. Oliegesmeerde schroefcompressoren zijn voor grote capaciteiten beschikbaar. Schroefcompressoren zijn ook leverbaar met frequentieregelaars. Een frequentieregelaar kan het toerental van de compressor afregelen op basis van het verbruik. Dit kan een aanzienlijke energiebesparing opleveren bij een wisselend luchtverbruik.

Bij de olievrije schroefcompressortechnologie worden beide rotoren aangedreven door een synchronisatietandwiel voor een harmonische loop, met minimale speling tussen beide elementen. De olievrije schroefcompressoren hebben asymmetrische schroefprofielen wat resulteert in een aanzienlijk verbeterde energie-efficiëntie.

Waar worden de compressoren toegepast?

Waar wordt een zuigercompressor toegepast?

Pneumatische gereedschappen worden aangedreven door perslucht geproduceerd met een  zuigercompressor, zoals boormachines, slagmoersleutels, verfspuiten, hamers en schuurmachines.

In de automotive sector worden zuigercompressoren gebruikt voor pneumatische gereedschappen, voor bandenvulling en bijvoorbeeld werkzaamheden bij schadeherstel of in het spuit-/lakproces.

Kleine productielijnen maken gebruik van perslucht voor de bediening van machines, zoals bij houtbewerking, metaalbewerking en de textielindustrie.

Bij medische en tandheelkundige toepassingen worden zuigercompressoren gebruikt voor medische apparatuur en voor het leveren van perslucht voor instrumentatie en bij operaties.

De food- en drankindustrie maakt gebruik van zowel zuiger- als schroefcompressoren voor het verpakken, vullen, afsluiten en transporteren van voedingsmiddelen.

Waar wordt een schroefcompressor toegepast?

Bij industriële productie worden schroefcompressoren gebruikt voor diverse productieprocessen, waaronder metaalbewerking, fabricage, chemische productie en glasproductie.

In energiecentrales worden schroefcompressoren gebruikt voor de werking van instrumentatielucht, regelsystemen en allerhande bedieningsmechanismen.

In raffinaderijen en petrochemische installaties worden schroefcompressoren gebruikt voor processen zoals gasproductie, stikstofgeneratie en gasopslag.

Bij zware constructie- en mijnbouwtoepassingen waar grote hoeveelheden perslucht nodig zijn, worden schroefcompressoren toegepast voor het bedienen van pneumatische gereedschap, boorinstallaties en ander materiaal.

Wat is het grote verschil tussen een schroefcompressor of zuigercompressor?

Een schroefcompressor wordt meestal ingezet bij hogere debieten t.o.v. zuigercompressoren en bij 24/7 productie. De schroefcompressor is stiller dan een zuigercompressor en presteert beter bij vermogens vanaf 11 à 15 kW. De keuze voor investering in een zuiger- of schroefcompressor is dus sterk afhankelijk van de toepassing.

Vrijblijvend advies over zuiger- en schroefcompressoren

Samen kijken onze specialisten graag met u mee naar de juiste toepassing en welke voordelen de compressoren voor uw proces kunnen bieden. Voor al uw vragen kunt u gerust contact opnemen met één van onze specialisten via info@avilo.nl of via +31(0)187 48 13 66.