1. Is het gebruik van een waterstofgenerator veilig?
Ja. De waterstofgenerator slaat bij lage druk minder dan 300ml op. Een cylinder slaat tot wel 6500 liter op bij hoge druk. Gasgeneratoren van Parker Hannifin produceren alleen dat wat de Gas Chromatograaf verbruikt (GC) en stopt automatisch als er drukverlies gevoeld wordt. De waterstofgenerator zal ook alarmeren en/of stoppen als de vraag de capaciteit van de generatoren overschrijdt, als de druk toeneemt in de generator of als er een lek is in de generator.
2. Moet ik mijn GC's ontluchten?
Nee. Alle waterstof die uit de GC komt, zal snel in de lucht oplossen. De onderste explosiegrens (Lowest Explosion Level) van waterstof is 4% en het is bijna onmogelijk om dit niveau te bereiken in een normale laboratoriumomgeving.
3. Heb ik een waterstof sensor nodig in mijn lab?
Nee. De hoeveelheid waterstof dat vrijkomt in het lab bij een onverholpen lek is nooit genoeg om de LEL-waarde van waterstof te bereiken. De LEL-waarde van waterstof is 4% en het is nagenoeg onmogelijk om dit level te bereiken in een normaal laboratrium.
4. Heb ik een waterstof sensor nodig in de GC oven?
Nee. Veel nieuwe GC’s zijn wel uitgerust met sensoren binnen in de oven. Echter GC ovens zijn niet lucht dicht dus opbouw van de waterstof zal niet gemakkelijk gaan binnen in de GC. Bij twijfel, contact altijd de leverancier van uw GC.
5. Zijn waterstofgeneratoren moeilijk te gebruiken en onderhouden?
Nee. Onderhoud van een waterstofgenerator is gemakkelijk en kosteffectief. Vul het waterreservoir wekelijks/tweewekelijks of keis optioneel voor de ‘automatisch vullen’ functie. Avilo biedt preventief onderhoud aan, dit is vast te leggen in een contract, maar kan ook op afroepbasis. Als u voor avilo kiest weet u zeker dat de monteur bij de producent is opgeleid om de waterstofgenerator te onderhouden . U kunt ook contact opnemen met Avilo voor vragen over het onderhoud van uw waterstofgenerator(en).
6. Hoeveel GC's kan een waterstofgenerator draaien?
Dit ligt volledig aan het verbruik van de GC’s en de grote van de generator. Waterstofgeneratoren zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten. Het verbruik van de GC’s en de capaciteit van de generator zijn daardoor goed op elkaar af te stemmen. Neem contact op met Avilo voor assistentie en advies.
7. Wat zijn de voordelen van een waterstofgenerator in vergelijking met cylinders?
- Het gas uit een generator is van constantere kwaliteit en druk.
- De resultaten van een analyse met generator zijn betrouwbaarder en beter reproduceerbaar.
- Een cilinder is altijd leeg op het verkeerde moment, een waterstofgenerator produceert continu.
- Een generator is vele malen veiliger omdat;
- Het waterstof op lage druk wordt geproduceerd. Geen 200bar
- Ingebouwde leksensoren de productie controleren en de generator automatisch uitschakelen bij eventuele complicaties.
- On-demand productie betekent dat er geen of nauwelijks waterstof hoeft worden opgeslagen
- Een generator is een investering die zichzelf terugbetaalt.
- Minder logistiek, administratie en kosten die gepaard gaan met cilinders.
- Het gebruik van een generator is minder milieubelastend dan gas uit gasflessen.
8. Welke puurheid van water heb ik nodig om een waterstofgenerator te laten werken?
De waterstofgeneratoren van Parker Hannifin vereisen gedeïoniseerd water met een zuiverheid van 1 megohm of beter. Als er geen DI-water beschikbaar is, gebruik dan de Hydrogen Mate DI-watersysteemprocessor.