Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag?

Nieuws

Het vullen van banden met stikstof: van autobanden tot truckbanden

Stikstof is het standaard vulmedium voor banden die onder extreme omstandigheden worden gebruikt, zoals in de luchtvaart en autosport. Deze voordelige eigenschappen zijn echter ook waardevol voor voertuigen in minder veeleisende omstandigheden. Zowel personenauto's als voertuigen met verschillende bandmaten kunnen profiteren van veiliger, kostenefficiënter en milieuvriendelijker rijden met stikstof in hun banden.

Avilo is een totaalleverancier voor banden- en transportbedrijven, die zowel losse generatoren als complete stikstofsystemen levert, installeert en onderhoudt, inclusief compressoren, vaten en condensaatbehandeling. In deze blog lees je meer over de voordelen van stikstofgebruik in banden, de technische aspecten van stikstofsystemen, en hoe deze bijdragen aan verbeterde veiligheid, efficiëntie en milieuoverwegingen in diverse voertuigtoepassingen.

autobanden vullen met stikstof

Waarom stikstof in autobanden gebruiken?

Te veel auto's hebben een te lage bandenspanning, wat leidt tot hoger brandstofverbruik, snellere slijtage van de banden en een negatieve impact op het milieu. Het gebruik van stikstof in autobanden kan deze problemen

 helpen verminderen. Stikstof zorgt voor een langer behoud van de bandenspanning, wat resulteert in een lager brandstofverbruik en minder slijtage. Hierdoor gaan banden langer mee en wordt de milieubelasting verminderd.

 

Voordelen van stikstof in autobanden

De werking van stikstof in autobanden draait om zijn unieke eigenschappen die bijdragen aan een stabielere bandenspanning. In tegenstelling tot lucht, die na verloop van tijd kan uitzetten door de aanwezigheid van vocht en andere gassen, blijft stikstof stabieler en zorgt het voor een constantere bandendruk. Dit helpt bij het verminderen van temperatuurvariaties binnen de band tijdens het rijden, wat de algehele bandenprestaties en levensduur ten goede komt. Bovendien kan het gebruik van stikstof ook bijdragen aan een verminderde kans op corrosie en veroudering van de band, wat vooral gunstig is voor voertuigen die lange tijd stilstaan of onderhevig zijn aan zware belastingen.

Verbeterde truckbanden door stikstof

Stikstof zorgt ervoor dat de bandenspanning langer behouden blijft, waardoor de banden minder snel slijten. Dit is vooral gunstig voor vrachtwagenbanden die vaak worden gerecycled door middel van opnieuw profileren. Stikstof wordt frequent gebruikt als vulmiddel voor truckbanden vanwege de voordelen die bijdragen aan veiligheid, betrouwbaarheid en prestaties. De werking van stikstof in truckbanden draait om zijn chemische eigenschappen die zorgen voor een stabiele bandendruk over langere periodes. Door de grotere molecuulgrootte van stikstof ten opzichte van zuurstof, ontsnapt het langzamer door het rubber van de band, wat resulteert in minder drukverlies. Dit is van essentieel belang voor zware vrachtwagens die regelmatig lange afstanden afleggen en zware lasten dragen.

Daarnaast vertoont stikstof minder temperatuurafhankelijke variaties in druk vergeleken met lucht, waardoor een constantere bandentemperatuur wordt gehandhaafd tijdens uitgebreide ritten. Dit bevordert niet alleen de algehele bandenprestaties, maar verlengt ook de levensduur van de banden. Bovendien bevat stikstof geen vocht, wat de kans op corrosie aan de binnenzijde van de band vermindert, vooral voor vrachtwagens die vaak blootstaan aan vochtige omstandigheden.

Veiligheid en betrouwbaarheid

Op het gebied van veiligheid bieden stikstofgevulde banden een betrouwbaarder alternatief voor lucht. Ze handhaven een stabiele druk en verminderen de kans op plotselinge drukveranderingen, wat bijdraagt aan een verhoogde veiligheid op de weg. Dit is bijzonder cruciaal voor vrachtwagens die waardevolle ladingen transporteren en regelmatig onder zware omstandigheden rijden.

Avilo's stikstofgeneratoren voor banden

Avilo levert verschillende soorten stikstofgeneratoren om banden te vullen, aangepast aan de behoeften van diverse voertuigtoepassingen. De generatoren variëren in capaciteit en grootte, geschikt voor zowel personenauto's als zware vrachtwagens.

Enkele van de belangrijkste generatoren voor banden in het assortiment zijn:

  • Tyregas 3-3 bandengenerator
    Deze generator is geschikt voor het vullen van drie banden tegelijkertijd en is ideaal voor kleine tot middelgrote voertuigen. Voordelen zijn onder andere de compacte vormgeving en eenvoudige installatie op bestaande persluchtvoorzieningen. Het systeem kan eenvoudig worden opgehangen of op een sokkel geplaatst, waardoor het weinig ruimte inneemt.
  • Tyregas 4-1 bandengenerator
    Deze generator kan vier banden tegelijkertijd vullen, waardoor het perfect is voor middelgrote tot grotere voertuigen. Het biedt een efficiënte oplossing voor bedrijven met een hogere vraag naar stikstofgevulde banden. Net als de Tyregas 3-3 is deze generator gemakkelijk te installeren en te onderhouden.

  • Tyregas Truck 23 bandengenerator
    Speciaal ontworpen voor truckbanden, deze generator kan tot 23 banden vullen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor vrachtwagenparken en transportbedrijven. De generator biedt de voordelen van een stabiele bandendruk, langere levensduur van de banden en verminderde kans op corrosie.

Voordelen van stikstof in banden met Avilo's generatoren

De voordelen van Avilo's stikstofgeneratoren om banden te vullen zijn onder andere hun eenvoudige montage en onderhoud. De generatoren zijn ontworpen om efficiënt stikstof te produceren en te leveren, wat bijdraagt aan een constante bandendruk en verbeterde prestaties van de banden. Dit leidt tot langere levensduur van de banden, verbeterde veiligheid en lagere operationele kosten voor voertuigen van alle soorten en maten.

Vrijblijvend advies over banden vullen met stikstof

Met deze uitgebreide informatie over het gebruik van stikstof in banden, zowel voor personenauto's als vrachtwagens, hoopt Avilo bij te dragen aan een betere, veiligere en efficiëntere rijervaring voor alle weggebruikers. Voor meer informatie over gasgeneratoren om banden te vullen met stikstof kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.